Spagaat

De eerste stofwolken van de klap ‘onze pap heeft dementie’ zijn opgetrokken. Het is inmiddels zes weken geleden dat de diagnose werd gesteld. Dat lijkt niet veel, maar er is al aardig wat in gang gezet. Hij wordt nu geholpen met badderen en schone kleren uitzoeken, met boodschappen doen en met het huishouden. Verschillende buren houden een oogje in het zeil. Wat we nog niet hebben, is een casemanager. Ik heb al een paar keer tegen de Thuiszorg gezegd dat we graag kennis met haar maken, maar dat is nog niet gelukt. ‘Ze is heel druk,’ zei de telefoniste. Dat geloof ik! Maar ik heb het ook druk, en sommige dingen lopen nog niet helemaal.

Eigenlijk zit ik in een soort spagaat, alsof er aan alle kanten aan me getrokken wordt. Ik heb namelijk nog meer te doen dan mantelzorgen. Thuis lopen er een paar pubers rond die ook graag aandacht willen. ‘Ga je nou alweer naar opa?’ vraagt Janine. Het is al de vierde keer in korte tijd. ‘Opa heeft nu hulp nodig’, leg ik uit, er is veel te doen. Maar eigenlijk is er thuis ook veel te doen. De was, de boodschappen, de administratie… het meeste blijft liggen als ik er niet ben.

Gerard heeft een drukke baan met onregelmatige diensten, dus begrijpelijk dat hij niet aan klussen toe komt. Opruimen is niet zijn sterkste kant en onze pubers kunnen het ook niet (sorry jongens). Dus mopper ik vaak als ik weer thuis ben: ‘Wat een zooitje hier, het huis van mijn vader is een stuk opgeruimder dan het onze!’ Hij mag dan veel vergeten, maar de afwas wordt altijd direct na het eten gedaan. Altijd een leeg blinkend aanrecht daar. Verder raapt m’n pa elk pluisje of blaadje dat toevallig naar binnen is gewaaid, meteen op. Daar kunnen we hier nog wat van leren!

Aan de andere kant is het bij hem ook niet perfect. Als ik de was op wil hangen, valt zijn wasrek van ellende bijna uit elkaar. Verder kan ik nergens knijpers vinden. Mijn vader rommelt wat in de garage en komt met een stokoud huishoudschort terug. Volgens mij is dat nog van mijn moeder geweest! (zij is overleden in 1988)
In het muf ruikende schort vind ik een stel schimmelige knijpers. Daar kan ik de schone was toch niet aan hangen… Ik borstel ze eerst maar eens flink af onder stromend water, en leg ze de hele dag in de zon te drogen. Dit tot verbazing van mijn vader; wassen is duidelijk niet zijn hobby. De wasmachine lekt trouwens, constateer ik. Er is nog een andere kraan die lekt en wat ligt er een stapel oud papier in de garage!

Als ik niet oppas, ben ik de hele tijd aan het rennen bij mijn vader, terwijl ik me ondertussen bezorgd maak of mijn pubers thuis nog ìets aan hun huiswerk doen. Wacht eens, ik moest rustig aan doen van mijn fysiotherapeut. Ik heb nog steeds een restje corona in mijn lijf; ben nog steeds sneller moe dan normaal.

Dan zijn daar nog onze volwassen kinderen, die ook zo hun eigen problemen hebben. Bij de één is de wasmachine kapot, dus de was komt tijdelijk weer bij mams. De ander zoekt een betere baan, de derde moet andere woonruimte hebben eind juni. Bovendien moet ze nog een stageplaats vinden, en dat blijkt moeilijker dan gedacht.

Maar wacht even, ik kan meer dan zorgen of me zorgen maken! Over een maand is het feest bij onze oudste dochter en haar vriend. Zij worden allebei dertig, een prachtige leeftijd. Daarbij kunnen ze nu eindelijk een house warming party geven, dat was door corona steeds uitgesteld. Last but not least is er bij hen een kleintje op komst 🙂 🙂 🙂 Wij worden dus opa en oma, wat een super nieuws! Of dat nog meer spagaat wordt of niet, ik wacht het rustig af. Op naar een nieuwe fase.

Gepubliceerd door Rineke

Hallo, mijn naam is Rineke. Tweeëndertig jaar getrouwd met Gerard (pseudoniem) en moeder van zes kinderen. Vier van die kinderen zijn al in de twintig en wonen op zichzelf. De jongste twee, beiden allebei pubers, wonen bij ons. Mijn leven is nooit saai, daar schrijf ik dan ook graag over. Als ervaren moeder stellen die jongste twee me toch nog vaak voor een raadsel. Regelmatig twijfel ik dan ook aan mijn kwaliteiten als opvoeder... en dat na - of juist ondanks - al die jaren ervaring die ik al heb! Zoals in elke relatie, hebben wij ups en downs . Maar hoe langer bij elkaar, hoe leuker het kan worden. Ook daar valt het nodige over te zeggen. Last but not least hadden we de corona-crisis. Crisissen gooien het normale leven overhoop, maar bieden ook nieuwe mogelijkheden. Zoals... gaan bloggen. Veel leesplezier gewenst!

7 gedachten over “Spagaat

  1. Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met het feit dat jullie opa en oma worden. Prachtig nieuws.
    Voor de rest volg ik je maar en brengt het mijn tijd met mijn dementerende moeder weer terug. Racen tegen de klok … steeds opnieuw. Aanlopen tegen bureaucratie … ergernissen soms een meevaller.
    Sterkte en succes.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank je wel Neeltje. Misschien schrijf ik het dan wel voor jou en voor mezelf… voor mij omdat het zo wennen is, en voor jou mooie en minder mooie herinneringen aan je moeder!

      Like

  2. Gefeliciteerd met je aanstaande kleinkind! Ik hoor van mijn ouders dat opa en oma zijn VEEEEEEEEEEEEEEEEEEL leuker is dan papa en mama zijn (die veel is niet overdreven, overigens).
    Vervelend dat je je in een spreekwoordelijke spagaat bevindt, ik kan me voorstellen dat het nu even moeilijk is alle ballen in de lucht te houden. Je wilt er voor iedereen zijn, maar er zitten echt maar 24 uur in 1 dag. Veel sterkte en succes met alles – gewoon blijven doorademen, dan komt het echt goed (zei mijn opa altijd. Hij is er 96 mee geworden).

    Like

    1. Hoi Samantha, jouw antwoord maakt me heel nieuwsgierig naar wat er toch zoveel leuker is aan oma en opa zijn ipv mama en papa! Eén voordeel weet ik al, ik hoef geen bevalling te doorstaan 🙂 Maar ik was ook erg dol op onze baby’s die later groot werden… En ondertussen gaat het steeds beter met die spagaat!

      Geliked door 1 persoon

      1. Tsja, ik heb zelf geen kinderen, maar mijn moeder zegt altijd dat zij ze nu niet meer hoeft op te voeden. En lekker kan verwennen. Als oma kom je blijkbaar ook met veel meer dingen weg: waar mijn zussen nog weleens stuiten op ongewenst advies of rare blikken als ze ergens zijn met de kindjes (om over de consultatiedames nog maar te zwijgen), wordt van opa’s en oma’s juist verwacht dat ze de kleinkinderen lekker verwennen en wat meer loslaten. Maar goed, ik lees het straks allemaal van je als het zover is, natuurlijk 😉

        Like

  3. Allereerst van harte gefeliciteerd met het bericht dat er een kleinkind op komst is. Wat een geweldig nieuws! Maar verder kan ik mij helemaal voorstellen dat je het gevoel hebt in een spagaat te zitten. Misschien toch even iedereen een taakje mee laten dragen? Alle beetjes helpen!

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank je wel! Het helpt altijd wel om dingen op te schrijven, ook om me te realiseren dat het niet eens nodig is om steeds voor iedereen klaar te staan…

      Like

Plaats een reactie